Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin hafriyat uygulamaları diğer illere örnek oluyor. Türkiye’deki yaklaşık 20 Büyükşehir Belediyesi bu örnek çalışmaları kendi belediyelerinde uygulayabilmek amacıyla Kocaeli Büyükşehir Belediye’sine teknik geziler düzenliyor. Bu kapsamda Samsun ve Trabzon’dan gelen teknik ekip ile İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı’nın yapmış olduğuydu Uydu Takip, Hafriyat Yönetim Bilgi Sistemleri, Hızlı Geçiş Sistemleri gibi çalışmalar, kullanılan ve geliştirilen programların işleyişi paylaşıldı. Teknik ekip ayrıca, Kent Konut A.Ş. tarafından Gebze’de proje uygulaması yapılan Madeks-Kırmataş Rehabiliteye Hazırlık Maksatlı Dolgu Sahası’ndaki çalışmaları yerinde inceledi.
ÖDÜLLÜ UYGULAMALAR
Yönetmeliğin yayımlanması ve Bakanlığın yetki devri ile birlikte Kocaeli İl sınırlarında üretilen hafriyat toprağı ile inşaat ve yıkıntı atıklarının çevreye zarar vermeyecek şekilde öncelikle kaynakta azaltılması, toplanması, geçici biriktirilmesi, taşınması, geri kazanılması, değerlendirilmesi ve bertaraf edilmesine ilişkin teknik ve idari hususlar ile uyulması gereken genel kuralları düzenlemek üzere, Büyükşehir Belediye Başkanlığı bünyesinde 18.02.2011 tarihinde Hafriyat Denetim Şube Müdürlüğü kuruldu. Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmalar birçok kurum/kuruluş tarafından ödüle layık görüldü.
BİLGİ SİSTEMİ
Hafriyat Denetim Şube Müdürlüğü olarak 01.08.2011 tarihinde Kocaeli sınırları içerisinde üretilen hafriyatları, hafriyat taşıyan araçları yönetebilmek amacıyla “Hafriyat Yönetim Sistemine” ve 01.02.2012 tarihi itibari ile de “Büyükşehir Hafriyat Araçları Uydu Takip Sistemi Programı” oluşturuldu. 2016 yılında da “Hafriyat Yönetim Bilgi Sistemi Programı” kullanılmaya başlandı.
24 SAAT TAKİP
Bu program sayesinde hafriyat dolgu sahalarına hafriyat nakli yapan araçların kantarda beklemeden daha hızlı şekilde geçerek (yaklaşık 10 saniyede) döküm yapmalarına sağlamak amacıyla HGS (Hızlı Geçiş ) kurularak programa entegre edildi. Bu sayede hafriyatçılar 7/24 saat cep telefonu, bilgisayar vb. cihazlarla online olarak araçlarını uydudan takip edebilir, hafriyat dökebilmek için hesaplarına sanal posttan para yatırabilir, araçlarının hafriyat dolgu sahası kantarından kaç ton hafriyatla geçtiğini görebilir, Taşıma İzin Belgesinin ve Atık Taşıma ve Kabul Belgesinin aktif mi pasif mi olduğunu görebilir, hafriyat dolgu sahalarının kapalı olup olmadığının ya da yoğunluğuna göre yoğunluğu az olan sahalara gidebilir, olması sağlandı.
KAÇAK DÖKÜMLER ENGELLENİYOR
Tüm Kocaeli ilinde hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıklarının geri kullanım için Büyükşehir Belediyesince izin verilen yerler harita üzerinden ve uydudan işaretlenerek tüm denetim ve kontrol personellerince(ilçe belediyeleri, jandarma, zabıta vb.) görünebilir olmuştur. Program sayesinde istatistiki veriler çıkartılarak Kocaeli ilinde kaçak dökümün en çok yapıldığı mahalleler, kaçak dökümün en yoğun olduğu aylar, en çok kaçak döküm yapan şahıslar/firmalar tespit edilerek daha noktasal denetim ve kontroller yapılarak kaçak dökümlerin önüne geçilmektedir.
Bir yanıt yazın